Suomalaisille yrityksille Idänkauppa tarkoittaa yleensä vain Venäjää. Valko-Venäjä on selkeästi hukattu mahdollisuus, johon kuitenkin ehtii vielä hyvin mukaan. Suomen pörssiyhtiöistä Olvi Oyj on raportoinut jatkuvasti kasvavaa kasvuaan ja kannattavuuttaan maassa.

MINSK LÄHEMPÄNÄ HELSINKIÄ KUIN MOSKOVA TAI ROVANIEMI

Minsk on lähempänä Helsinkiä kuin Moskova; suora lento Helsinki - Minsk on lyhempi kuin Rovaniemelle; rahti kuorma-autolla Vitebskin teollisuuskaupungista Venäjän rajalta ajaa Haminaan 11 tuntia ja kustannus on puolet Moskovan rahdista.

KANSAINVÄLISET RAHOITUS-INSTITUUTIT LISÄÄVÄT PANOSTUSTAAN

Kansainväliset rahoituslaitokset ovat lisänneet sijoituksiaan Valko-Venäjälle 2014 alkaen, jolloin aiemmin Venäjälle suunnattu rahoitus siirtyi lännemmäksi.  Maan tieverkostoa ja muuta perus-infrastruktuuria on uudistettu miljardeilla €. Teollisella puolella kansainvälisellä rahoituksella on perustettu ensimmäiset verovapaat teollisuuspuistot mm Minskiin

https://www.industrialpark.by/en/home.html

Maassa on myös muita teollisuuspuistoja, Minskissä ja alueilla mm Vitebskissä. Ensimmäiset suomalaiset projektit ovat jo käynnistyneet näissä.

Pod Cast: Valko-Venäjä ja Ukraina - Euroopan uusi Kiina hankinnoissa

Alihankinta Valko-Venäjällä

Valko-Venäjä tarjoaa suomalaisille yrityksille erittäin kilpailukykyisen Kiinavaihtoehdon kokoonpanossa tai alihankinnassa. Maassa on ollut historiallisesti korkea laatukäsitys ja osaaminen teollisessa tuotannossa.

Kansainvälisten rahoittajien em. EBRD lainojen avulla maan tuotantokapasiteettia on modernisoitu voimallisesti viime vuodet. Kustannustaso on kuitenkin edelleen 25 % Suomesta työvoiman osalta ja usein vain 50 % raaka-aineiden ja energian osalta. Esim Viroon nähden kustannustaso on vähintään 30 % edullisempaa.

Vaikka Valko-Venäjä ei omaa laajaa raaka-aine varantoa, maa voi ostaa kaikki Venäjän ja muiden Euraasian Talousunionin maiden raaka-aineet tullivapaasti, usein jopa alle Venäjän kotimarkkinahinnoin Talousunionin ansiosta.

 

Alihankinta Valko-Venäjällä

Kumppanit ja toimialat Valko-Venäjällä

managEast on tiiviissä yhteistyössä Valko-Venäjän Suomen suurlähetystön kanssa kehittämässä maiden välistä kauppaa niin ministeritasolla kuin yritysten välillä.

managEastin partnereilla on Valko-Venäjällä lukuisia EBRD-projekteja eri teollisuuden aloilla. Niiden ja muiden ministeritason  kontaktien kautta autamme suomalaisia yrityksiä löytämään parhaat kumppanit alihankinnassa tai järjestämään maahan omaa tuotantoa.

Valmistuksessa tai alihankinnassa mielenkiintoisia toimialoja on

- metalliteollisuus: kaikenlainen alihankinta, hitsaus, sorvaus, valssaus

- kemian teollisuus, kalium, lannoitteet

- huonekaluteollisuuden komponentit

- muovi-ja polymeeriteollisuus (Venäjältä raaka-aineet tullitta)

- rakennusmateriaalit tai alan komponentit

- maataloustuotteet : raaka-aineet ja valmiit tuotteet

- tekstiiliteollisuus, niin teollisuus- kuin kuluttajatekstiilienkin jalostus, ompelu –   materiaaleissa puuvilla, pellava sekä kaikki polymeeriset materiaalit kuten vaahtomuovi.

 

Kumppanit Valko-Venäjällä

MIKSI NYT

Öljyn hinnan romahdus ja korona romauttivat Venäjän ruplan, jota Valko-Venäjän rupla seuraa tarkoin ja maassa koettiin 20 % devalvaatio. Devalvaation lisäksi Venäjän kysyntä on lähes romahtanut, mikä vaikuttaa laajalti eri tuotantoketjuihin Valko-Venäjällä. Kaiken seurauksena myös maan kotimarkkinakysyntä on laskenut voimakkaasti. Nyt on ainutkertainen tilausuus käynnistää toimintoja maassa, jossa kaikki teollinen toiminta on käynnissä koronasta huolimatta.

Vienti Valko-Venäjälle

Viennissä Valko-Venäjälle managEast pystyy analysoimaan 3-4 päivän markkina- selvityksessä vientituotteen kilpailukyvyn, kysynnän ja potentiaalit asiakas-segmentit sekä asiakkaat. Selvityksen jälkeen voimme järjestää asiakastapaamiset eri puolilla maata ja osallistua matkalle tukemaan kauppojen käynnistämistä.